Logo FCC Zevenhuizen
FCC de Spartanen
Zevenhuizen
NFF

 

Begin pagina

Laatste Nieuws Pagina

Lid worden

Contact pagina

Training pagina

Wedstrijd Schema Pagina

Sponsoren pagina

Club regelement Pagina

Route pagina

Clubgeschiedenis Pagina

BMX Geschiedenis pagina

Bestuur pagina

Geschiedenis van Fietscross (BMX):

Fietscross is ongeveer rond 1970 ontstaan en is een pure Amerikaanse sport. In Amerika bestond deze sport al een paar jaar, maar dit is langzamerhand naar Europa gegaan.

In de jaren 1970 was motorcross erg populair. Ook bij de kinderen was motorcross erg in, alleen mochten ze dat niet van hun ouders of hadden ze niet genoeg geld om op motorcross te gaan. Maar omdat de kinderen het echt graag wilden, deden ze motorcross na op de fiets. Eerst gebeurde dit op de gewone normale fiets. En omdat het zo veel mogelijk op motorcross moest lijken, gingen ze ook motorkleding dragen, deden een helm op, hadden handschoenen aan en er werden parcours gemaakt met echte bulten. Omdat het crossen op de fiets al snel populair werd in heel Nederland, gingen ook fabrieken onderzoek doen. Zo gingen de fabrieken speciale helmen en fietsen maken.

Ook werden er al kleine wedstrijdjes gehouden op de parcours die door de kinderen waren gemaakt. Zo langzamerhand werden er verschillende clubs opgericht door het hele land die zelf wedstrijden en alles eromheen gingen organiseren.

In 1978 waren er een paar mensen die bij elkaar gingen zitten en gingen vergaderen. Ze zagen dat het fietsen zich snel uitbreidde en dus gingen ze samen een bond oprichten. Vanaf die tijd is de NFF ontstaan. En sindsdien worden alle wedstrijden georganiseerd door de NFF. In 1979 organiseerde de NFF zijn eerste wedstrijd. Steeds meer clubs werden lid bij de NFF en er werden ook speciale licenties gemaakt voor leden van de NFF.

Het NFF werd steeds groter en in 1984 waren er bijna 10000 wedstrijdcrossers in Nederland. In 1990 waren er nog maar 1500 mensen die aan fietscross deden en dit aantal klopt voor nu nog altijd.

In de naam van fietscross kan je deze oorsprong nog terug vinden. Fietscross heet eigenlijk BMX-fietsen. Dat BMX staat voor Bicycle Motor Cross, vertaalt in het Nederlands; fietsmotorcross. De sport werd eerst gebruikt als voorbereiding om later over te stappen op motorcross. Kinderen konden namelijk de techniek al op de fiets leren, die ze later bij motorcross goed kunnen gebruiken.

Tegenwoordig heeft de BMX sport zich steeds verder ontwikkelt en is het een sport op zichzelf geworden. Er doen nog maar heel weinig mensen aan BMX fietsen die later over willen stappen naar het motorcross.